Näringsliv och fack vill införa ROT/RUT-avdrag - men Schyman kritiserar fackets metoder

2006-07-06
- Jag tycker inte att facket gör sitt jobb. I min värld är det framför allt de fackliga organisationerna som ska se till att svartjobben försvinner. Men facket sköter helt enkelt inte sin uppgift. Ni borde ge er ut och jaga svartarbetarna på ett helt annat sätt, sade Gudrun Schyman (fi) vid ett seminarium i Almedalen idag.

Gudrun Schyman gillar inte att facket ger sig i lag med näringslivet för att stävja svartarbete. Det märktes under ett seminarium i Almedalen arrangerat av Byggbranschen i samverkan och Almega.

- Jag tycker inte att facket gör sitt jobb. I min värld är det framför allt de fackliga organisationerna som ska se till att svartjobben försvinner. Men facket sköter helt enkelt inte sin uppgift. Ni borde ge er ut och jaga svartarbetarna på ett helt annat sätt.

- När det gäller svartarbete inom byggsektorn är facket på hugget. Ni sliter upp varenda liten dörr och kollar om de är medlemmar. Då är ni riktiga spårhundar. Men när det gäller kvinnoarbeten är ni ointresserade. Man säger att man inte kan lära gamla hundar att sitta, men här är man inga spårhundar - här sitter man still!

Hon fick kraftigt mothugg från Hans Öhlund, Fastighetsanställdas Förbund:

 - Det är oförskämt att ifrågasätta fackets arbete. Vi gör vad vi kan. Och inom byggsektorn är det väsentligt enklare – en tydligt utmärkt och avgränsad arbetsplats. Vi vet ju inte inom vilka privata hem vi ska leta.

Byggbranschen i samverkan och Almega föreslår ett skatteavdrag för köp av hushållsnära tjänster på 60 procent av arbetskostnaden samt ett maximibelopp för avdraget på 100 000 kronor per person och år.

I förslaget ingår också att barn ska få göra avdrag för tjänster som utförs i deras föräldrars hem.

För ytterligare information, kontakta gärna:
Peter Olofsson, pressansvarig Byggbranschen i samverkan, 0733-46 75 71