Hyresgästföreningen: ”Samhällsbyggandet måste ske på de boendes villkor”

- Vi måste bygga både socialt och energieffektivt. Idag byggs det mycket i enklaver. Vi står där på vår balkong med utsikt över vattnet och spanar efter segelbåtar, men när det är dags att spana efter hemtjänsten, då måste vi bege oss till en annan kommun, säger Barbro Engman, Hyresgästföreningen.

- Samhällsplaneringen är ett problem i dagens nyproduktion. Vi bygger inte sjukhus och polisstationer där vi bygger bostäder.

Men eftersom framtidens boende redan är byggt, så är det miljonprogrammet vi måste fokusera på då över hälften av Sveriges 2,4 miljoner lägenheter i flerfamiljshus behöver renoveras, menar Barbro Engman.

- Renoveringen måste ske på de boendes villkor. När kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell säger att vi bara ska ha ägandelägenheter och bostadsrätter dumpar han renoveringsobjekten på hyresgästerna, vilket är rena katastrofen då det kräver både kunnande och kompetens från yrkesmän.

- Vi kan inte överge miljonprogrammet igen, säger Barbro Engman med eftertryck.

Bo Antoni, Nätverket Svensk Byggnäring, kommenterar:

- Jag håller med om att man måste tänka på samhällsperspektivet vad gäller byggandet. Vi har dessutom ett snabbt växande underhållsberg, framför allt i miljonprogrammets bostäder.

Möt Barbro Engman vid ett seminarium i Almedalen som arrangeras av Nätverket Svensk Byggnäring idag torsdag den 12 juli. Plats: Wisby Strand. Tid: 13.00-15.00. Bland debattörerna finns också Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster.


För ytterligare information, se www.byggbranschenisamverkan.se, eller kontakta:


Vill du veta mer?
Peter Olofsson, presschef i Almedalen för Nätverket Svensk Byggnäring och Byggbranschen i
samverkan, 0733-467571