Mats Odell i Tvekampen: ”Sänkning av skatter ska ske i ordnad form”

Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell fick en lätt match i Tvekampen på Clarion Hotel Wisby i debatten ”Svartjobben – hot eller möjlighet?” Motståndaren kolumnisten Marie Söderqvist Tralau hade inte mycket att sätta emot.

- Ett land med världens högsta skattetryck, som bygger sin välfärd på detta system, ska nu med en ny regering skapa nya möjligheter till sänkning av skatter - men i ordnad form. Arbetsgivarna lever livsfarligt när de anlitar svart arbetskraft. Men vi måste ge folk möjlighet att jobba vitt, sa Mats Odell.

- Vi måste ha en etisk grund till skattesystemet som bidrar till att allmänheten vill betala skatt till skillnad från det skattesystem vi har haft som utmanat människors etik.

- Skattekilarna som finns idag är förödande för moralen, trots detta finns det idag inga behov att införa rot-avdrag på en byggmarknad som är överhettad.

Marie Söderqvist Tralau var dock en stark förespråkare för rot-avdraget, men kunde inte förstå varför inte ett sådant avdrag kan inrymmas i hushållsnära tjänster.

- Det borde vara en självklarhet.


Vill du veta mer?
Kontakta Peter Olofsson, presschef i Almedalen för Byggbranschen i samverkan och Nätverket
Svensk Byggnäring, 0733-467571