Nätverket Svensk Byggnäring: Svårt att rekrytera till civilingenjörsutbildning

Byggcheferna och Sveriges Byggindustrier – som ingår i Byggbranschen i samverkan – kräver att högskolorna ska införa obligatorisk ledarskapsutbildning på landets bygginriktade höskoleutbildningar.

En rapport som presenterades i Almedalen under onsdagen visar att Sveriges byggchefer upplever en starkare press än andra chefsgrupper. Personalfrågor är en viktig uppgift för cheferna och många unga chefer upplever att de inte har så hög kompetens inom detta område. 62 procent av byggcheferna önskar att högskoleutbildningarna för byggingenjörer kompletteras med särskild undervisning i praktiskt ledarskap.

- Min dagliga arbetsmiljö där lunchen intas i smutsiga baracker med låsta fönster, på en bullrig arbetsplats, är ingen bra reklampelare för att locka nya elever till utbildning av civilingenjörer, säger Emma Björlingson som trots bristerna älskar sitt jobb som civilingenjör på Skanska.

- Men om vi ska bli attraktiva måste vi visa upp arbetsplatser som liknar industrins rena, snygga och nästan bullerfria miljöer, säger hon.


Vill du veta?
Peter Olofsson, presschef i Almedalen för Byggbranschen i samverkan och Nätverket Svensk
Byggnäring, 0733-467571