Almedalen 2014: Roten till det goda - vad händer med rot-avdraget efter valet?

2014-06-10

I höst är det val och Byggbranschen i samverkan vill få besked av riksdagspartierna var de står. Blir avdraget kvar i nuvarande form efter valet om ni tar plats i regeringen?

Rot-avdraget är en viktig reform för att motverka svart ekonomi och osund konkurrens i konsumentsektorn och ge människor vita, trygga arbeten. Nästan 1 miljon svenskar har använt avdraget och ca 20.000 vita och trygga jobb har kommit till.

Samhällsekonomiskt är avdraget självfinansierat, och skapar ett överskott till statskassan. Ett beviljat avdrag om 50.000 kr ger samhället ca 67.000 kr tillbaka i form av moms, arbetsgivaravgifter och löneskatt.

Avdraget har gjort skillnad när det gäller attityden till att köpa och sälja svarta tjänster. Innan avdraget infördes frågade 45% företagen om de kunde få arbetet utfört utan kvitto. Motsvarande siffra i dag är under 3%. Av företagen uppger 90% att avdraget minskat svartarbetet. Det råder med andra ord ingen tvekan om att reformen är lyckad.

Medverkande: 
Peter Löfgren, utvecklingschef Sveriges Byggindustrier. Teres Lindberg, Socialdemokraterna. Clara Lindblom, Vänsterpartiet. Jan Lindholm, Miljöpartiet.

Datum och tid: 
30 juni 2014 kl 11:30 - 12:30

Plats:
Almedalens Hotell, Strandvägen 8

Se även eventet på Facebook