Ny film: Så får vi en ren byggbransch

2014-10-24

- I en ny webbfilm har vi samlat våra argument om varför det är så viktigt att jobba vitt, säger Gisela Högberg, projektledare för Byggbranschen i samverkan*. 

Tillsammans med ett lärarmaterial som Ekobrottsmyndigheten har tagit fram i samarbete med flera branscher deltar vi i undervisningen på bygg-, energi- och elprogram, högskola och universitet runt om i landet. För det första medför vita jobb anställningstrygghet och reglerad lön. Olika typer av försäkringar finns till hjälp om något skulle hända. Genom att jobba vitt får du en registrerad inkomst som är nödvändig för att till exempel ta lån, teckna mobilabonnemang eller skaffa bostad.

- Under 2015 ska vi öka vårt deltagande i sociala medier. Vi ska även intensifiera samarbetet inom branschen. Att arbetsgivare och fack samverkar som vi gör inom bygg- och anläggningsbranschen är unikt och något att vara stolt över, avslutar Gisela Högberg. 

* Sedan fyra år tillbaka driver vi inom Byggbranschen i samverkan (BBIS) attitydprojektet ”Ren Byggbransch”. Våra målgrupper är elever/lärare på yrkesprogrammen, högskola och universitet, branschen själv och allmänheten. Attitydkampanjen syftar till att ta avstånd från svartarbete och annan oseriös verksamhet inom byggsektorn. Vi vill skapa en byggsektor där företagen kan konkurrera på lika villkor, där kvalitet och utveckling står i centrum och där alla som jobbar har säkra arbetsförhållanden.

Se filmen