Skatteverket vill ha ny lag om arbetsgivardeklaration på individnivå

2015-06-29

Skatteverket kommer att lämna in ett lagförslag om arbetsgivardeklaration på individnivå till regeringen. Det lovade Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket, på BBIS seminarium i Almedalen.

Den 1 januari träder den nya lagen om personalliggare i kraft. Men det räcker inte – ytterligare en ny lag krävs för att förebygga ekonomisk brottslighet på byggarbetsplatserna. Sverige behöver ha en lag om arbetsgivardeklaration på individnivå.

Under hösten kommer Skatteverket att lämna in en hemställan om en ny lag till finansdepartementet. Lagen handlar om att arbetsgivare månadsvis ska redovisa arbetsgivardeklaration på individnivå, till skillnad mot dagens ”klumpsumma” på alla anställda, berättade Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson på Byggbranschen i samverkans seminarium  "Enig byggbransch kräver fler lagar för sund konkurrens” !i Almedalen.

- Dessa uppgifter kan kopplas ihop med uppgifterna i personalliggaren, där vi kan se vilka personer som befunnit sig på arbetsplatsen, säger Kjell Sjöblom som är rikssamordnare för arbetet med att förebygga ekonomisk brottslighet, till Byggvärlden.

-  Den här frågan har vi drivit sedan 2008. Det gör det mycket svårare för oseriösa aktörer att gömma sig bakom klumpsummor. För arbetsgivaren innebär de nya rutinerna inget merjobb eftersom han/hon ändå måste göra dessa uträkningar för att kunna betala ut lön, säger Peter Löfgren, talesperson för BBIS, till Byggvärlden.

Mer rapportering från BBIS:s almedalsseminarium på Facebook