Vad tycker du om att personalliggare införs i byggbranschen 2016?

2015-10-13

Röster från deltagarna på BBIS informationsträff i Linköping den 6 oktober.

Viktoria BäckstedtViktoria Bäckstedt, Åtvidabergs gräv & schakt AB

– Jag läste om den här informationsträffen på Maskinentreprenörernas hemsida och tycker att det är ett bra tillfälle att ta reda på mer om vad personalliggaren innebär i praktiken. Vi åker runt med våra maskiner på många olika arbetsplatser och ibland är vi själva generalentreprenör.

Karin BjörklundKarin Björklund, Lövgrens fastigheter

– Jag blev inbjuden hit via Fastighetsägarna. Det är viktigt att veta vilka regler som gäller för man vill ju göra rätt för sig. Grundtanken med personalliggare, att motverka svartarbete, är bra men administrationen får inte ta för mycket tid.

Göran LundströmGöran Lundström, Åhlin & Ekeroth Byggnads AB

– Det är en bra ordningsåtgärd för att försvåra för oseriösa aktörer i branschen. Praktiskt kommer det nog att bli lättare att genomföra på stora arbetsplatser än små. För oss är det viktigt att ha en dialog med våra anställda så att de förstår syftet med personalliggaren.

Lena LundströmLena Lundström, Maskinentreprenörerna

– Grundtanken att få bort oseriösa aktörer och främja sund konkurrens är bra! Men det vilar ett stort ansvar på arbetsgivaren. Vad händer om en arbetstagare medvetet struntar i att använda personalliggaren? Jag tror att det är viktigt att ha en dialog med facket kring de här frågorna.

– Sedan undrar jag hur personalliggaren kommer att fungera när man bygger vägar och järnvägar på landsbygden där mobiltäckningen sällan är den bästa. Det tar nog lite tid innan systemet sätter sig, vilket jag hoppas att Skattverket har förståelse för.

Benny ValterssonBenny Valtersson, Stångebro Bygg AB

– Vi ser positivt på detta. Personalliggaren bidrar till ordning och reda, vilket gynnar dem som sköter sig. Vi är förberedda och har redan ett system som uppfyller lagkraven, nu ska vi koppla ihop det med ID06.

Johan GriphJohan Griph, Fribergs Måleri

– Det är en stor nyhet som kommer att kräva en inkörningsperiod innan rutinerna sitter perfekt. Jag är här för att lyssna och lära mig så att jag kan föra informationen vidare inom vårt företag. Vi driver egna projekt och har ramavtal så detta är i högsta grad aktuellt för oss.